Modeljernbane Opstart



Opstart med modeljernbane kan i starten være en lidt uoverskuelig proces, alt efter hvilket system man har valgt at køre med.

Man kan vælge mellem at køre 2-leder (Roco / Fleischmann og andre ) eller gøre som vi har gjort, starte med en Marklin modeljernbane i 3-leder systemet, hvor flere Producenter nu også laver Materiale til dette 3-leder system.

Hvilket system der er det bedste system for brugeren, skal han selv have lov til at bestemme uden påvirkning fra andre brugere, men da vi har valgt Marklin's 3-leder system er dette systemet som jeg vil beskrive under denne lille artikel-serie som jeg har valgt at skrive om, for at hjælpe andre modeljernbane-brugere i gang med at tage et valg om hvilket system de synes vil være det bedste at anvende for lige præcis dem.

Intention med den lille Artikel-serie er beskrive nogen at de ting, man som modeljernbane-bruger indenfor Marklin's 3-leder system skal være opmærksom på, både inden man går i gang og under opbygnings-forløbet at sin Modeljernbane.

Først og fremmest er det jo vigtig at man har den fornødne plads til et anlæg, om det skal være et mindre eller større anlæg er jo op til Brugeren selv, da han selv skal bestemme hvor mange penge han ønsker at bruge på sit anlæg.

Heldigvis kan man jo starte op i det små og senere give sig i kast med at udvide banen når man får lyst til dette. Hvis man starter op med en mindre modeljernbane, bør man inden man går i gang med at bygge også tænke på, at hvis man senere hen ønsker at udbygge sin bane, har den fornødne plads til en eventuelt udvidelse, da det kan være noget at større og uoverskuelig opgave at skulle starte forfra igen.

Gør dig selv den tjeneste at tænke på eventuelle udvidelser som du måtte ønske i fremtiden og sørg for at inkludere dette i dine planer med hensyn til valg af et "egnet" Lokale til din Modeljernbane. Det kan være temmelig irriterende at skulle nedbrække en modeljernbane, som man har bygget på i en 4-5 år eller længere, for derefter at starte påny i et større lokale med opbygningen.

Derfor tænk dine planer nøje igennem inden du starter på at bygge din egen Modeljernbane.

Når du starter op med at bygge en modeljernbane, er noget at det første man bør gøre, er at opmåle det benyttede rum, samt gøre sig nogle tanker om, hvilke muligheder og grænser man har i det valgte rum, hvor man ønsker at starte med at bygge sin modeljernbane. Igen er en af de vigtigste faktorer efter min mening, om man har plads til fremtidige udvidelser at sit anlæg, hvis man måtte ønske dette senere.

Dernæst skal man jo have et sted placere sine skinner for at kunne komme til at "lege" med sit modeljernbaneanlæg.

Hvad man vælger af bygge-materialer og hvordan man kommer i gang med at starte opbygningen at sin modeljernbane, er det skrevet en del forskellige litteratur om.

Nogle gode bøger i forbindelse med opbygning af et Marklin anlæg er følgende Litteratur :

Marklin 07456 - Planen-Bauen-Fahren - 144 Sider
Bernd Schmid - Profi tips - 148 Sider
Marklin - Die Schonsten Marklin Anlagen - 120 Sider

Nogle andre gode "tekniske" bøger/litteratur som er gode at have ved hånden er :

Marklin 07420 - Steuren/Schalten/Fahren - Alt om Marklin Teknik - 112 Sider
Marklin 0715 - Steuern/Schalten/Fahren (Ældre udgave) - 76 Sider
Marklin 0308 - Einstig in Marklin Digital (Udførlig beskrivelser af Marklin Komponenter)- 232 Sider
Marklin 07470 - Marklin Digital in der Praxis - 128 sider
Marklin 03301 - H0 für Einsteiger - 128 Sider
Marklin 07455 - 50 Skinneplaner til Marklin anlæg - 160 Sider
Marklin 07459 - Gleisplan Buch (C-Gleis) (C-Skinner) - 154 Sider
Marklin 188987 - Märklin Magazin Hæfte "C-Gleis Spezial" - 148 Sider
Marklin 03401 - Das H0-Signalbuch (om anvendelse af 70xx/72xx/76xx Signaler) - 100 Sider
Marklin 03901 - Handbuch Oberleitung (om Marklin Overledning) - 96 Sider

Har du ikke mulighed for at købe nogle af disse bøger er der altid mulighed for at låne Bøger/Materialer via dit lokale bibliotek eller på et større hovedbibliotek i de større byer.

Det næste vigtige skridt er at lave en Sporplan til din Modeljernbane.

Sporplanen kan man eventuelt hente på Internettet eller man kan designe sin egen Sporplan med med håndkraft med Blyant, Papir og Linial. Hertil har Marklin lavet et par skabeloner man kan anvende sammen med C-Skinner (Marklin 02415)og K-Skinner (Marklin 0210) og M-Skinner (Marklin 0209)
Marklin har ligeledes lavet en del Sporplans-hæfter til Marklin M, K og C-Skinner igennem tiden, hvor du måske vil kun hente noget af din inspiration til din egen Modeljernbane
Herunder finder du en udvalg af Marklin's Skinneplans-hæfter udgivet gennem tiderne :

Marklin 0320 Skinneplaner 36xx-Serie M-Skinner
Marklin 0330 Skinneplaner (M-Skinner)
Marklin 0351 Skinneplaner (M-Skinner)
Marklin 0357 Skinneplaner (M-Skinner)
Marklin 0390 Skinneplaner (M-Skinner)
Marklin 0700 Skinneplaner (M-Skinner)
Marklin Skinneplaner (K-Skinner)
Marklin Skinneplaner (C-Skinner)

Alternativt kan man også anvende Software til at designe sin egen Sporplan.
Der findes en del forskelligt Software som kan anvendes i forbindelse med design af Sporplaner til lige netop Marklin's Skinne-systemer :

Kommerciel Software :

Wintrack V 10.0 3D - Windows XP/Vista/7
Winrail V 10 - Windows 2000/XP/Vista/7
AnyRail 4.15.3 - Windows XP/Vista/7
RailModeller - Apple Mac computer (Mac OS X 10.4 eller nyere)

Freeware (Gratis)
Railroad Proffesional - Windows XP
Trackplanner - Windows XP

Det bedste program er efter min mening Wintrack V10.0 3D med dets mange specielle muligheder. Sidste nye funktion i version 10.0 er muligheden for at integrere den "elektriske" fortrådning i Sporplanen, samt den flotte visning i 3D som programmet kan genere. Desuden er der integreret en 3D-editor som giver Brugeren mulighed for at konstruere sine egne 3D Modeller af både Lokomotiver, Bygninger, broer og meget mere.

Desuden findes der til Wintrack en række CD'er med mange forskellige modeller af bl.a Bygninger, Broer og meget andet fra bl.a Producenter så som Faller, Vollmer, Noch, Kibri og mange flere, som kan medvirket til en rimelig flot 3D Visning af dit anlæg når du har optegnet din Sporplan. Dette vil kunne give dig en fornemmelse af hvorledes din bane vil kunne komme til at se ud, når du engang er færdig med at bygge den op.

Om man selv vil tegne sin egen Sporplan eller benytte nogle af de ovenstående Programmer eller benytte sig af en Sporplan fra nogle af Marklin Sporplan hæfterne vil jeg lade være op til brugeren selv, men der er nok muligheder at vælge imellem for Modeljernbane-brugeren.

Når du har lavet din endelige Sporplan, således som du selv ønsker at den skal være er det ved at være tid til at anskaffe sig lidt byggematerialer så som spånplader/mdf-plader eller hvilket materiale du nu måtte vælge at begynde med.

Find derefter ud hvor høj din bane skal være over gulv-niveau, således at når du arbejder på og ved banen, at du har nogle for dig behagelige arbejds-stillinger. Vi har på vores bane anvendt justerbare bord-ben, som kan justeres op/ned i højden med ca 15 cm.

Har du ikke mod på at starte op selv, kan du jo prøve at melde dig ind i en Modeljernbane-klub for at se om det eventuelt er noget for dig. Hvad enten man i klubben kører 2-leder eller 3-leder er jo egentligt lige meget, det væsentlige er, at du får en ide om hvad det vil sige at komme i gang med at køre med Modeltog og om du så senere får mod på at opbygge din egen bane derhjemme, vil kun tiden kunne vise.

Hermed vil jeg afrunde den første artikel omkring det at komme igang med at køre med Modeltog.

Næste Artikel vil handle omkring det nødvendige udstyr, som du skal bruge for at komme i gang med at køre med Modeltog med Marklin's 3-leder system, som vi selv har valgt at køre med.

For at komme til den næste Artikel i Serien kan du klikke på dette link : Modeljernbane Udstyr